چهارمین مرحله ساخت خودرو: خط مونتاژ شاسی درایو
به گزارش وبلاگ سطح دیتا، در مبحث خط مونتاژ شرح داده شد که خطوط فراوری خودروها، متناسب با نوع شاسی فرق دارد. انواع خودروی سواری معمولا بدون شاسی مستقل است که اصطلاحا به آن Monocoque گفته می گردد. ولی خودروهای تجاری مانند کامیون و مینی بوس، بعضی انواع اتوبوس و وانت بارها و خودروهای شاسی بلندی که اصطلاحاً خارج از جاده تردد دارند، Off Road SUV دارای یک شاسی تیری مستقل هستند که قوای محرکه شامل موتور، گیربکس و محورها بر روی آن نصب می گردد و اتاق به صورت مستقل بر روی آن قرار می گیرد. خودروهای مانند تویوتا هایلوکس، لندکروز، پرادو، نیسان پاترول از معروف ترین خودروهای شاسی دار سواری هستند. در عین حال همه کامیون ها هم به این شکل ساخته می گردد.

بیشتر بخوانید: سومین مرحله ساخت خودرو: مونتاژ
شاسی تویوتالندکروز با موتور 8 سیلندر
شاسی کامیون بنز آکتروس
قبلی 1 از 2 بعدی
خط فراوری این خودروها تفاوت عمده ای با خط خودروی سواری مونوکوک دارد. برای فراوری این خودروها، سه خط مستقل اصلی وجود دارد که نهایتاً همچون خودروهای سواری در پایان به یک خط تست و تاییدیده نهایی ختم می گردد. خطوط اصلی شامل خط شاسی، خط مونتاژ اتاق و نهایتا خط خودروی مونتاژ شده هستند.
در بیشتر خطوط خودروسازی، خط فرعی پرج شاسی هم در کنار خط انجام می گردد تا از هزینه های سنگین لجستیک صرفه جویی گردد. شاسی ها از دو تیر اصلی طولی تشکیل می شوند که به وسیله چندین تیر عرضی به یکدیگر متصل هستند. تیرهای طولی متناسب اندازه بار مجاز خودرو ممکن است یک تکه و یا دو تکه باشند. در خودروهای سواری شاسی دار شاسی یک تکه می باشد ولی در کامیون ها عمدتا دو تکیه ساخته می گردد. مقطع شاسی ها طولی ناودانی (شکل U) است. در جیگ مخصوص دو ناودانی قرار داده می گردد و تیرهای عرضی ابتدا و پایان که آن هم عمدتا مقطع ناودانی دارد در محل خود قرار می گیرد. بعد از پرچ دو سر، سایر تیرهای عرضی که مقاطع متنوعی دارند به شاسی پرچ می گردد.
بیشتر بخوانید: دومین مرحله ساخت خودرو: رنگ آمیزی
گان پرچ شاسی
خط مونتاژ شاسی
قبلی 1 از 2 بعدی
شاسی پرچ شده وارد خط فراوری می گردد. مجموعه فنرها، محورها بر روی آن نصب می گردد. معمولاً برای نصب راحت تر، در ابتدا شاسی به صورت معکوس در خط وارد می گردد و بعد از نصب قطعاتی که نصب آنها از زیر خودرو باید صورت بگیرد، شاسی در ایستگاهی برگرداننده می گردد. مجموعه شاسی برگردان که عموماً یک زنجیر است، مجموعه شاسی را 180 درجه می چرخاند. سپس مجموعه های موتور و گیربکس، رادیاتور و سیستم ترمز بر روی خودرو نصب می گردد. نهایتاً بعد از نصب کلیه قطعات ممکن است با توجه به استراتژی فراوری، حتی لاستیک های خودرو نیز بر روی آن نصب گردد و شاسی از خط خارج گردد.
نصب موتور بر روی شاسی
شاسی برگردان
قبلی 1 از 2 بعدی
در خط مونتاژ بدنه، همچون خطوط سواری، درب ها باز می شوند و در خط در به نصب تجهیزات داخلی اقدام می گردد. در خط مونتاژ بدنه هم قطعات مانند داشبورد، دسته سیم اتاق و تزئینات سقف نصب می گردد. در خطوط کامیون سازی نصب جایگاه ها هم در همین خط انجام می گردد و نهایتاً اتاق کامل می گردد. در خط نهایی مونناژ، عملیات نصب اتاق بر روی شاسی انجام می گردد و سایر قطعات تزئیناتی مانند چراغ ها و جلوپنجره و سایر قطعات بر روی خودرو نصب می گردد. تست ها برای این خودروها همچون خودروی سواری است که در خط مونتاژ سواری به جزئیات توضیح داده شده است. حتی خودروهای سنگین مانند اتوبوس و کامیون هم از تجهیزات مشابه ای برای تست استفاده می گردد با این تفاوت که نوع دستگاه ها متناسب بارگذاری این خودروها است.
در بعضی فراورینمایندگان خودروهای ون بزرگ، فراوری محصول مسافری معمولاً به صورت برون سپاری انجام می گردد. سازندگانی مانند ایوکو و مرسدس بنز، خطوط فراوری را برای فراوری شاسی به صورت پنل ون تنظیم می نمایند و خودروهایی که قرار است به صورت مسافری فراوری شوند ممکن است تنها با نصب شیشه های جانبی بدون مونتاژ نهایی قطعات داخلی به خطوط سازندگان فرعی منتقل گردد. اصطلاحاً به این سازندگان فراورینماینده ثانویه اطلاق می گردد و در این ایران آنها را کاربری ساز می گویند. هرچند در ایران، فراوری مینی بوس بر روی شاسی ون محدود به دو برند بوده که عملا نقش سازنده ثانویه را بازی می نمایند.
بیشتر بخوانید: تحلیل و آنالیز قانون تازه مالیات بر خودروهای لوکس
خط فراوری آمبولانس در سازنده فرعیدر این خودروسازان کوچک که ممکن است علاوه بر محصولات مسافری، محصولات خاص دیگری مانند آموبلانس، خودروی حمل معلول و … فراوری گردد، تغییراتی در خودروی اصلی هم ممکن است انجام گردد. این تغییرات از جابجایی درهای جانبی تا برش بخشی از اتاق ممکن است صورت بگیرد. استانداردهای خودروسازی در جهان به این سازندگان الزام مینمایند علاوه بر رعایت دستورالعمل های کارخانه سازنده و اخذ مجوز فراوری از آن ها، محصولات را مطابق کاربری تازه مجددا تست نمایند تا مجوز تردد در خیابان برای آنها صادر گردد.
منبع: بلاگ دیوار