خواص لبو و تاثیرات آن بر سلامتی

به گزارش وبلاگ سطح دیتا، لبو یکی از انواع چغندر است، گیاهی از خانوادهٔ اسفناجیان و قرمز رنگ و شیرین که ریشهٔ غده ای و قندی دارد و برگ­ های آن درشت و پهن است، مواد غذایی آن هم در ریشهٔ این گیاه ذخیره می شود. این گیاه در پخت آش ها، دسرها و بورانی های گوناگون به کار می رود. خواص لبو یا چغندر قرمز از فیتوکمیکال ها و ترکیبات فعال زیستی که درون آن است، نشات می گیرد. چغندر قرمز به خاطر نقش های مفیدش در بهبود پیامدهای بالینی و پاتولوژیک شناخته شده است.

خواص لبو و تاثیرات آن بر سلامتی

ارزش غذایی لبو

لبو منبع خوبی از مواد مغذی، فیبر و بسکمک از ترکیبات گیاهی است. مزایای سلامتی این سبزی شامل بهبود سلامت قلب، توانایی کاهش فشار خون و افزایش ظرفیت ورزش است.در ادامه بیشتر شما را با ارزش غذایی و خواص لبو، آشنا خواهیم کرد.

لبو سرشار از مواد مغذی ضروری، منبع عالی فیبر، فولات(ویتامین B9)، منگنز، پتاسیم، آهن و ویتامین C است. چغندر و آب چغندر با فواید متعددی از جمله بهبود جریان خون، کاهش فشار خون و افزایش عملکرد ورزشی مرتبط هستند. بسکمک از این مزایا به دلیل محتوای بالای نیترات های معدنی درون لبو است. چغندر بیشتر به صورت پخته یا ترشی استفاده می ­شود.

قندهای ساده - مانند گلوکز و فروکتوز - به ترتیب 70 و 80 درصد کربوهیدرات های چغندر خام و پخته را تشکیل می دهند. چغندر همچنین منبعی از فروکتان­ ها یعنی کربوهیدرات­ های زنجیره کوتاه که به عنوان FODMAPs طبقه بندی می شوند و از خواص لبو به شمار می روند. لبو دارای شاخص گلیسمی 61 است که میانه در نظر گرفته می­ شود. شاخص (GI) نشان دهندۀ سرعت افزایش سطح قند خون بعد از غذا است. از طرفی بار گلیسمی لبو فقط 5 و بسیار کم است. این بدان معنی است که نمی تواند تأثیر سریعی بر سطح قند خون داشته باشد؛ زیرا اندازه کل کربوهیدرات در هر وعدهٔ آن کم است.

جدول ارزش غذایی

به طور کلی، ارزش غذایی هر 100 گرم لبو را می توان در جدول زیر خلاصه کرد:

ارزش غذایی در هر 100 گرم
انرژی43 کیلو کالری
فیبر2.8 گرم
آب87.58 گرم
قند6.8گرم
پروتئین1.66 گرم
کربوهیدرات9.6 گرم
چربی0.2 گرم

خواص و فواید لبو یا چغندر قرمز

کمک به سلامت پروستات

مواد مغذی لبو به حفظ سلامت پروستات در مردان کمک به سزایی می­ کند. این ریز مغذی­ ها شامل ویتامین C، بتاکاروتن و پتاسیم است. تحقیقات حاکی از آن است که مصرف لبو در کاهش ابتلا به بیماری­ های مردان موثر است. برای مثال آنتی اکسیدان­ های موجود در این گیاه به پیشگیری از سرطان پروستات کمک می­ کند. مطالعات حاکی از آن است که چغندر به کاهش تکثیر سلول­ های سرطانی در آزمایشات حیوانی منجر شده است. در انسان اغلب تحقیقات بر روی اثر چغندر بر کاهش تکثیر سلول­ های توموری سرطان پستان و پروستات اجرا شده که نتایج مطلوبی حاصل شده است.

طرز تهیه 8 غذا و میان وعده خوش رنگ با لبو

چغندر قرمز و کمک به کاهش وزن

لبو هم مانند سایر گروه ­های سبزیجات دارای آب زیاد و کالری کم است و گزارش­ های بسکمک حاکی از آن است که افزایش مصرف غذا های کم کالری مانند میوه و سبزیجات با کاهش وزن همراه بوده است. علاوه بر این چغندر به رغم داشتن کالری کم، حاوی مقادیر میانهی از پروتئین و فیبر است که هر دو این مواد به دستیابی شما به وزن ایده آل کمک می­ کنند. فیبر موجود در چغندر همچنین می­تواند با کاهش اشتها و افزایش احساس پر بودن معده، باعث کاهش وزن شود. البته که هنوز هیچ مطالعه ای اثرات مستقیم چغندر را بر وزن آزمایش نکرده است، اما به احتمال زیاد اضافه کردن لبو به رژیم غذایی شما می­ تواند به کاهش وزن­تان کمک کند. همچنین لبو به هیدراته نگهداشتن بدن و سم زدایی آن کمک می کند.

کاهش سطح فشار خون با خوردن چغندر قرمز

لبو حاوی نیترات است و نیترات فشار خون را پایین می آورد و خطر بیماری قلبی و سکته را کاهش می دهد. خوب است بدانید نیترات در بدن انسان به اکسید نیتریک تبدیل شده و به بدن کمک می کند تا رگ های خونی استراحت کنند و از این طریق جریان خون را بهبود می بخشد. در این حالت فشار خون فرد کاهش می یابد. این اتفاق که نشان دهندۀ ارتباط خواص لبو و فشار خون بالا است، چندین ساعت بعد از مصرف چغندر فورا اتفاق می افتد.

چغندر قرمز برای بهبود عملکرد کبد

وجود کلسیم، بتالائین، ویتامین های B، آهن، و آنتی اکسیدان لبو را به یکی از بهترین و محبوب­ترین خوراکی ها و سبزیجات برای کبد تبدیل کرده است. هم چنین لبو صفرا را رقیق کرده و باعث می شود به راحتی در کبد و رودۀ کوچک جریان داشته باشد و این به بهبود سلامت کبد کمک می کند. بتالائین موجود در لبو به کبد کمک می کند سموم را از بین ببرد. فیبر سمومی را که از کبد دفع شده است پاکسازی می کند و اطمینان می دهد این سموم دوباره وارد بدن نمی شود. کاهش التهاب و بهبود جریان خون­ رسانی در کبد از دیگر مزایای مصرف لبو برای کبد است.

افزایش استقامت بدن ورزشکاران با چغندر قرمز

لبو و آب آن به عملکرد بهتر قلب و ریه­ ها در حین ورزش کمک می­ کند. اکسید نیتریک حاصل از لبو باعث افزایش جریان خون در عضلات شما می­ شود. برخی از ورزشکاران هنگام ورزش برای بهبود عملکرد خود چغندر می­ خورند و یا آب چغندر می­ نوشند. نیترات­ های غذایی با تأثیر بر کارایی میتوکندری، اندام­ های سلولی به صورت غیر مستقیم مسئول تولید انرژی هستند و مصرف اکسیژن هستند.

چغندر قرمز و کاهش التهابات بدن

همان­ طور که قابل مشاهده است لبو حاوی رنگدانه ­هایی به نام بتالین است که دارای تعدادی خواص ضد التهابی است. این می­ تواند جنبه ­های مختلفی از سلامتی را به همراه داشته باشد، زیرا التهاب مزمن با شرایطی مانند چاقی، بیماری قلبی، بیماری کبد و سرطان مرتبط است. یک مطالعه روی 24 فرد مبتلا به فشار خون بالا نشان داد که مصرف 8.5 اونس (250 میلی لیتر) آب چغندر به مدت 2 هفته به طور قابل توجهی چندین نشانگر التهاب از جمله پروتئین واکنشی و فاکتور نکروز تومور آلفا را کاهش داد. علاوه بر این، یک مطالعه قدیمی در سال 2014 روی افراد مبتلا به استئوآرتریت - وضعیتی که باعث التهاب در مفاصل می­ شود، آرتروز - نشان داد که کپسول­ های بتالاین ساخته شده با عصاره چغندر باعث کاهش درد و ناراحتی می ­شود. همچنین نشان داده شده است که آب و عصاره چغندر باعث کاهش التهاب کلیه در موش­ هایی می­ شود که مواد شیمیایی سمی و آسیب زا تزریق شده ­اند. با این حال، برای مشخص اینکه آیا لذت بردن از مصرف لبو در مقادیر طبیعی به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم، ممکن است همان فواید ضد التهابی را داشته باشد، مطالعات بیشتری در انسان مورد نیاز است.

لبو و محافظت از عملکرد مغز

همان طور که می­ دانید عملکردهای ذهنی و شناختی به طور طبیعی با افزایش سن کاهش می­ یابند و می تواند خطر ابتلا به اختلالات عصبی مانند زوال عقل را افزایش دهد. نیترات­ های موجود در لبو ممکن است عملکرد مغز را با افزایش گشاد شدن رگ­ های خونی و در نتیجه افزایش جریان خون به مغز بهبود بخشد. به ویژه، نشان داده شده است که چغندر جریان خون را در لوب پیشانی مغز بهبود می­ بخشد، منطقه ه­ایی که با سطح بالاتری از تفکر مانند تصمیم­ گیری و حافظه کاری مرتبط است. علاوه بر این، یک مطالعه قدیمی در مورد خواص لبو در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 نشان داد که زمان واکنش در طول تست عملکرد شناختی در افرادی که روزانه 8.5 اونس (250 میلی لیتر) آب چغندر به مدت 2 هفته مصرف کرده بودند، 4 درصد سریع­تر از گروه کنترل بود. با این حال، برای مشخص اینکه آیا لبو می تواند برای بهبود عملکرد مغز و کاهش خطر زوال عقل در میان جمعیت عمومی استفاده شود، تحقیقات بیشتری مورد نیاز است. خلاصه چغندرهای قرمز حاوی نیترات هستند که ممکن است جریان خون به مغز را افزایش داده و عملکرد شناختی را بهبود بخشد. با این حال، تحقیقات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است.

ویتامین ها و مواد معدنی چغندر قرمز

چغندر منبع بسیار خوبی از ویتامین­ ها و مواد معدنی است که از مهم­ ترین آنها می­ توان به موارد زیر اشاره کرد:

فولات؛ که به نام ویتامین B9 نیز شناخته شده برای رشد طبیعی بافت­ ها و عملکرد سلولی بدن بسیار مهم است و مصرف آن به خصوص برای زنان باردار لازم است، 100 گرم لبو 28 درصد نیاز روزانه بدن به این ماده را برطرف می­ کند.

منگنز؛ یکی از مواد معدنی مهم که معمولا در غلات سبوس­دار، حبوبات، میوه­ ها و سبزیجات در مقادیر زیاد یافت می­ شود. 100 گرم چغندر 17 درصد نیاز روزانه بدن به این ماده را برطرف می­ کند.

پتاسیم؛ رژیم­ های غذایی سرشار از پتاسیم به کاهش فشار خون کمک کرده و تاثیر مثبت روی سلامت قلب دارند. 100 گرم چغندر حاوی حدود 325 میلی گرم از این ماده معدنی می­ باشد.

آهن؛ یک ماده معدنی مهم است که نقش مهمی در سلامت بدن شما دارد و وجود آن برای انتقال اکسیژن به گلبول­ های قرمز خون ضروری می باشد. 100 گرم چغندر 10 درصد نیاز روزانه بدن به این ماده معدنی را برطرف می­ کند.

ویتامین C؛ این ویتامین مشهور از آنتی اکسیدان­ های قوی است که برای عملکرد سیستم ایمنی و سلامت پوست ضروری می­ باشد. 100 گرم چغندر 9 درصد نیاز روزانه بدن به این ویتامین را برطرف می­ کند.

عوارض مصرف زیاد لبو

در واقع همیشه بهتر است از یک رژیم غذایی متنوع پیروی کنید. خوردن اندازه کمی لبو در روز بعید است که ضرری داشته باشد، اما مصرف زیاد آن می­ تواند منجر به کاهش فشار خون، ادرار و مدفوع قرمز یا سیاه و مسائل گوارشی برای افرادی شود که به مواد مغذی حساسیت دارند. مصرف زیاد چغندر روزانه ممکن است به این معنی باشد که شما مواد مغذی را از سایر غذاها دریافت نمی کنید، بنابراین سعی کنید با یک متخصص مشورت کنید و رژیم غذایی خود را تغییر داده و بهینه کنید. به خاطر داشته باشید همیشه قبل از ایجاد تغییرات قابل توجه در رژیم غذایی لازم است با پزشک صحبت کنید.

جمع بندی

در نهایت لبو سرشار از آنتی اکسیدان های قوی است که سیستم ایمنی بدن شما را تقویت کرده و برای کمک به کاهش وزن، بهبود عملکرد دستگاه گوارش و قلب، درمان سرماخوردگی و … انتخاب هوشمندانه­ ای است. البته به خاطر داشته باشید در رژیم غذایی تان و در مصرف هیچ نوع ماده غذایی نباید بیش از حد زیاده روی کنید.

منبع: nutritionandmetabolism.biomedcentral

منبع: دیجیکالا مگ

به "خواص لبو و تاثیرات آن بر سلامتی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خواص لبو و تاثیرات آن بر سلامتی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید